Tjäna på att överlåta premiepensionen

Är du gift eller har en registrerad partner kan du välja att överlåta din premiepensionsrätt till din maka, make eller registrerade partner.

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Avsättningen till den allmänna pensionen är 18,5 procent beräknat på inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Av dessa utgör 2,5 procent premiepension.

Du kan inte föra över premiepensionsrätter som du redan tjänat in, utan bara rättigheter som du tjänar in under året du begär överföring och åren därefter.

När pengarna förs över från dig minskas beloppet med sex procent. Mottagaren får alltså 94 procent av beloppet. Anledningen till att beloppet minskas är att det oftast är män som överlåter rättigheter till kvinnor och att kvinnor statistiskt sett lever längre än män. Men överfört belopp minskas lika mycket oavsett om det är en man eller kvinna som är mottagare.

Trots att pensionsbeloppet minskas kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att föra över premiepensionen om du har en högre marginalskatt än den du överför pensionen till.

Om du beräknas få en inkomst som pensionär över brytpunkten för statlig inkomstskatt och mottagaren har en inkomst som ligger under brytpunkten, minskas skatten med 20–25 procent på det flyttade beloppet. Eventuell garantipension hos mottagaren påverkas inte av överlåtelsen av premiepensionen.

Information om hur du överför premiepensionen hittar du på pensionsmyndigheten.se. Från och med den 1 januari 2018 ändras sista dag för att anmäla överföring från den 31 januari till den 30 april det år överföringen ska börja gälla. Då införs även en möjlighet att göra anmälan elektroniskt. Överföringarna fortsätter tills de stoppas och upphör automatiskt vid skilsmässa.

Tänk dock på att du inte kan ångra en överföring. Pengar du har fört över kan du alltså inte få tillbaka. Överföringen görs i december varje år då nya pensionsrätter delas ut på ditt premiepensionskonto.

Företagsaktuellt nr 6 2017



Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Senaste nytt