Publicerat 31 oktober 2018 i kategorin Artiklar

Teckningsoptioner kan inte vara personaloptioner

Enligt Skatteverket omfattas inte teckningsoptioner av de regler som gäller för personaloptioner. Det innebär att en anställd som får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor ska beskattas vid förvärvstidpunkten i inkomstslaget tjänst.

Systemet med personaloptioner innebär att den anställde får ett erbjudande om att delta i ett personaloptionsprogram som tilldelar honom en personaloption. Optionen ger den anställde sedan rätt att vid en framtida tidpunkt köpa värdepapper till ett i förväg bestämt pris.

Beskattning

Personaloptionsförmånen är skattepliktig och ska tas upp som inkomst av tjänst det beskattningsår då optionen utnyttjas. Förmånens värde är skillnaden mellan värde-papperets marknadsvärde vid köptidpunkten och det lösenpris den anställde betalar enligt optionsvillkoren inklusive det pris den anställde eventuellt betalat för optionsrätten. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatte-avdrag på förmånen.

Kvalificerade personaloptioner

Från och med 2018 finns särskilda bestämmelser om kvalificerade personaloptioner. En anställd som får köpa aktier i arbetsgivarens företag genom att utnyttja en sådan option beskattas inte. Aktierna beskattas först i samband med att de säljs och då i inkomstslaget kapital. Några arbetsgivaravgifter betalas inte för en sådan förmån.

Skattelättnaden för kvalificerade personaloptioner omfattar små, nystartade onoterade företag som har färre än 50 anställda.

Teckningsoptioner

En teckningsoption är en utfästelse som har gjorts av ett aktiebolag om rätt att teckna nya aktier i bolaget mot betalning i pengar.

Skatteverket skriver i ett ställningstagande att varken de vanliga personaloptionsreglerna eller reglerna om kvalificerade personaloptioner kan tillämpas när en anställd får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor. Förmånen ska därför beskattas i inkomstslaget tjänst det år då förvärvet av teckningsoptionen sker.

Om en anställd får förvärva en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption till ett i förväg bestämt pris, utgör denna rätt en personaloption. I sådant fall ska den anställde förmånsbeskattas i inkomstslaget tjänst först när han utnyttjar sin rätt att köpa teckningsoptionen till underpris.

Om en personaloption innebär en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption kan det dock inte bli fråga om att tillämpa reglerna för kvalificerade personaloptioner, anser Skatteverket. Dessa bestämmelser gäller endast om personaloptionen utnyttjas för köp av aktier i företaget.

Skatteverkets ställningstagande 2018-08-22

Publicerat 17 maj 2023

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

När kommer skatteåterbäringen?

Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Oj, jag glömde…

… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …

Läs mer

Gå till startsidan