Hem » Nyheter » Krav på elektronisk betalning för rut- och rotavdrag
Publicerat 16 oktober 2019 i kategorin Artiklar
Krav på elektronisk betalning för rut- och rotavdrag
Rut- och rotavdraget är egentligen inget avdrag utan en skattereduktion där utbetalning sker enligt den så kallade fakturamodellen. Den innebär i praktiken att du som köpare får en preliminär skattereduktion direkt vid köpet genom att du betalar endast en del av arbetskostnaden till utföraren.
När arbetet är utfört och du har betalat din del av arbetskostnaden ansöker utföraren om utbetalning från Skatteverket för den del av arbetskostnaden som du inte har betalat. I och med att Skatteverket betalar ut ersättning till utföraren tillgodoförs du även formellt en skattereduktion.
Uppgift om den preliminära skattereduktionen förtrycks i din inkomstdeklaration. I samband med Skatteverkets årliga beskattningsbeslut som baseras på uppgifterna i din inkomstdeklaration, medges du slutlig skattereduktion för utfört rut- och rotarbete under förutsättning att din slutliga skatt räcker till för det.
Krav på elektronisk betalning
För att motverka felaktiga utbetalningar och därmed försvåra för fusk vid utförda rut- och rot-arbeten förslår nu regeringen att det införs ett krav på att betalningen mellan dig som kund och utföraren ska ske elektroniskt och förmedlas av en betaltjänstleverantör enligt betaltjänstlagen. Därmed kommer det att bli möjligt att
- identifiera vem som har gjort den aktuella betalningen,
- identifiera vem som har mottagit den,
- se vid vilken tidpunkt betalningen har gjorts, samt
- se vilket belopp som har betalats.
Några undantag från att betalning ska ske elektroniskt kommer inte att införas.
Betaltjänstlagen
I betaltjänstlagen finns bestämmelser om dels vad som avses med en betaltjänst, dels vem som får tillhandahålla betaltjänster. Med betaltjänst avses bland annat genomförande av betalningstransaktioner genom autogiro och kontobaserade betalningar. Banker och andra kreditinstitut är exempel på betaltjänstleverantörer.
Elektroniska betalningar
Exempel på elektroniska betalningar är betalning med kontokort, inbetalningskort, BankID och Swish. Däremot omfattas inte betalning med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin eftersom sådana betalningar inte förmedlas av en betalningsleverantör enligt betaltjänstlagen.
Ikraftträdande
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020. Lagen tillämpas första gången på begäran om utbetalning som avser arbete som har betalats av köparen efter ikraftträdandet.
Regeringens proposition 2019/20:1
Publicerat 17 maj 2023
Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier
Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Skatteförslag på väg ut på remiss
Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först
Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet
Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Ett steg närmare elstödet
Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen
Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
När kommer skatteåterbäringen?
Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?
En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Några avdrag i deklarationen 2023
Nu börjar vi närma oss den 2 maj då inkomstdeklarationen 1 för fysiska personer ska vara inlämnad. Det innebär också att enskilda näringsidkare, delägare i fåmansföretag och handelsbolag ska deklarera om man inte har fått anstånd att lämna deklarationen. I den här artikeln tar vi upp några avdragsfrågor för dig som sålt din bostad och för dig som är enskild …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Oj, jag glömde…
… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …
Läs mer
Gå till startsidan